Ekonomi

Çin düşünce kuruluşu 280 milyar dolarlık piyasa fonu öneriyor

Çin’de bir politika düşünce kuruluşu, 2 trilyon yuan (280 milyar dolar) değerinde özel hazine bonosu ile desteklenen bir borsa istikrar fonu oluşturulmasını önerdi. 21st Century Business Herald’ın bildirdiğine göre, bu girişim Çin’in önde gelen akademik kurumlarından biri olan Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nin (CASS) bir parçası olan Finans ve Bankacılık Enstitüsü’nden geliyor.

Fonun amacı, blue-chip hisselerin ve borsa yatırım fonlarının (ETF’ler) alım satımını yaparak borsayı istikrara kavuşturmak olacak. Bu öneri, enstitünün Çin ekonomisinin durumu hakkındaki üç aylık raporunda yer aldı. Bu önerinin hükümet politikasını nasıl etkileyeceği henüz belirsiz.

Çin merkez bankası başkanı Pan Gongsheng, geçen ay borsa istikrar fonu önerisinin incelendiğini kabul etmişti. Çin’deki son politika teşvikleri borsada önemli bir ralliye yol açtı ve blue-chip hisseler son bir ayda yaklaşık %24 artış gösterdi. Ancak, son haftalarda başlangıçtaki heyecan yerini temkinli bir yaklaşıma bıraktı.

Finans ve Bankacılık Enstitüsü, istikrar fonuna ek olarak, piyasayı daha da istikrara kavuşturmak için uzun vadeli sermaye kaynaklarından yatırımların artırılmasını da savundu. Öneriler arasında sigorta şirketleri ve ulusal emeklilik fonunun borsalardaki yatırım tavanlarının yükseltilmesi de yer alıyor.

Çin hükümeti halihazırda hisse senetlerine kurumsal yatırımı artırmak için politikalar uygulamaya koydu. Örneğin, geçen Cuma günü, Çin Halk Bankası (PBOC) borsaya 800 milyar yuana kadar fon sağlayacak iki finansman planı başlattı. Bu planlar, aracı kurumlar, sigortacılar ve varlık yöneticileri için hisse senedi alımlarına yönelik likiditeye erişimi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca, halka açık şirketler ve büyük hissedarlar, hisse geri alımları ve hisselerini artırmak için PBOC’den düşük faizli kredi alabilecekler.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu