Nobel ödüllü Türk profesör Aziz Sancar da sıkça gündeme gelen isimlerden biri. DNA onarımı, kanser tedavisi ve hücre yenilenmesi alanlarında birçok çalışmaya imza atan Sancar, Nobel Ödülü’nü kazanan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçti. Başarıları ve azmi ile dünyadaki tüm gençlere örnek olan bilim insanının mesleği ve hayatı birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Peki Aziz Sancar kimdir, kaç yaşında, eğitim durumu nedir? İşte Nobel ödüllü Aziz Sancar’ın hayatı ve mesleği hakkında merak edilenler…
Aziz Sancar kimdir?
Aziz Sancar, 8 Eylül 1946’da Mardin’in Savur ilçesinde doğdu. Aslen Mardinli olan Sancar’ın annesinin adı Meryem, babasının adı Abdülgani’dir. Sancar’ın Kenan, Seyran, Tahir, Hasan, Orhan, Edibe ve Yıldız adlarında 7 kardeşi vardır. Siyasetçi Mithat Sancar ile de akrabadır.
Aziz Sancar’ın Eğitimi ve Kariyeri
İlk, orta ve lise eğitimini Mardin’de tamamladı. Lisedeyken futbol da oynadı. Ancak daha sonra futbol tutkusundan vazgeçerek üniversite okumak için İstanbul’a gitti.
Aziz Sancar, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1964 yılında buradan birincilikle mezun oldu. Üniversite eğitiminin ardından kısa bir süre Mardin’de bir sağlık ocağında doktor olarak çalıştı. Daha sonra NATO-TÜBİTAK bursunu kazanarak Johns Hopkins Üniversitesi’ne gitti. Burada yaklaşık iki yıl çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndü.
Bir süre sonra University of Texas at Dallas’a giderek moleküler biyoloji programına katılarak eğitimini tamamladı. Aziz Sancar, “fotoliyaz” adlı gen üzerinde çalıştı ve bu çalışmayla yüksek lisans ve doktorasını yaptı.
1977-1982 yılları arasında Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalıştı. Burada DNA Onarımı konulu teziyle doktorasını tamamladı.
Aziz Sancar’ın Başarıları
1997 yılından itibaren biyokimya ve biyofizik alanında çalışmalar yapan Aziz Sancar, halen North Carolina Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etmektedir. Sadece DNA onarımı konusunda değil, hücre yenilenmesi ve kanser tedavisi konusunda da birçok çalışma yaptı. Bugüne kadar 410’dan fazla bilimsel makale ve 33 kitap yayınlamıştır.
Kanser tedavisi çalışmalarında sirkadiyen saati kullanmasından dolayı birçok ödül aldı. 2001 yılında American Chemical Society tarafından Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü’nü aldı. 2005 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi’ne girdi ve buraya giren ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçti.
Bu ödüllerin ardından Aziz Sancar, Amerika’da okuyan Türk öğrencilerin eğitimine destek olmak için Aziz & Gwen Sancar Vakfı’nı kurdu. Bu vakıfla Amerika’da bir Türk öğrenci misafirhanesi açtı. 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’ne tam üye oldu.
Aziz Sancar Nobel Ödülü’nü Alırken
Aziz Sancar, hücrelerin hasarlı DNA’yı nasıl onardığını ve genetik bilgiyi nasıl koruduğunu haritalandıran araştırmalarıyla Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile birlikte 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.
Aziz Sancar, İsveç hükümdarı XVI tarafından Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Carl Gustaf tarafından sunuldu. Sancar ödülü alırken “Beni ödüle götüren Atatürk’ün eğitim devrimi ve Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu nedenle bu ödülün sahibi Atatürk’ü ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden ve ödülü Anıtkabir’e teslim eden Anıtkabir Müzesi’dir.
Aziz Sancar’ın eşi kim, çocukları var mı?
Hem Türk hem de Amerikan vatandaşı olan Aziz Sancar, biyokimya profesörü Gwen Boles Sancar ile uzun yıllardır evli. çift
soguthaber.xyz