Haber

Aktuğ Sönmez: “Sabrımız olmadığı için genç oyuncu alamıyoruz”

Eski Göztepe Futbol Altyapı Sportif Koordinatörü Aktuğ Sönmez, “Genç oyuncu üretemiyoruz. Çünkü sabrımız yok. Bir an önce verim almak istiyoruz. Tüm paydaşlar olarak birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

Antalya’da düzenlenen “WinterLeague Convention Homes by Antalyaspor” (WL Convention) organizasyonunun 4. gününün son panelinin konuşmacıları arasında birçok ünlü futbolcunun menajerliğini yapan Batur Altıparmak, Kayserispor Eski Sportif Direktörü Ali Naibi, ve eski Göztepe Futbol Altyapısı Spor Koordinatörü Aktuğ Sönmez, ‘Türkiye ‘dünya futbol arenasının yeri’ konusunu görüştü.

Moderatörlüğünü Orçun Yücel’in yaptığı panelde konuşmacılar, Türkiye Süper Ligi’nin TV yayın gelirlerinin Avrupa’nın çok gerisinde kaldığını vurgulayarak, bunun kulüplerin ekonomisini olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Kulüplerin ayakta kalabilmesi için uygun fiyata aldıkları futbolcuları yurt dışına yüksek fiyatlarla satmaları konusunda anlaştılar. Genç futbolcuların tespiti, bu futbolcuların gelişimi ve nihayetinde yurt dışına satışı ile ilgili süreçlerde yaşanan zorluklara değinen konuşmacılar, 18-21 yaş arası Türk futbolcuların yurt dışına yönlendirilmesinin faydalarından bahsettiler. ülke futbolu. Konuşmacılar, Almanya, İngiltere ve İtalya gibi Avrupa’nın önde gelen liglerinin son 8 yılda oyuncu alım-satımını heba ettiğini, bu ülkelerin yayın gelirleriyle bu açığı kapattığını söyledi.

18-21 orta yaş kategorisi yoktur”

Batur Altıparmak, son yıllarda TV gelirlerinde hızlı bir düşüş yaşandığına dikkati çekerek, “Türkiye olarak TV yayın gelirlerinde çok büyük düşüş yaşandı. 400 milyon dolardan 115 milyon dolara geriledik. Kıyasladığımızda Avrupa yayın gelirleriyle Türkiye Harikalar Ligi çok geride kaldı.Bu doğal.Kulüpleri zor durumda bırakıyor.Avrupa kulüpleri, geçmişte Avrupa’ya giden ve Avrupa’ya dönen Türk futbolcular nedeniyle temkinli. 1 sene oynayıp geri gelmek istiyor.Daha çok Türk oyuncu Avrupa Liglerine gitmeli.Orada kalmalılar.Süreklilikleri olmalı.Türk futbolcular yurt dışına gidecek yabancı.Oyuncu sayısıyla alakalı değil.Mantık değil. Oyuncu gelişimi hakkında.Kulüp çıkarları ile ilgili.Bu nedenle genç bir futbolcunun yurt dışına çıkması için çekici görünmüyorlar.Tıpkı kredi konusunda olumlu olmadıkları gibi.Örneğin,Roma gitmek istediğinde. Empoli’ye Salih Uçar, Fenerbahçe itiraz etti. İdeal olan 18 yaşına ulaşmaktır. Yetenekli bir oyuncu Avrupa’ya gitmelidir. Bunun için hazırlanabilir. Portekiz ve İspanya ligleri genç Türk oyuncular için ideal liglerdir. Ülkemizde 18-21 yaş arası oyuncular için ayrı bir lig bulunmamaktadır. A takımlarında kalıyorlar. Gelişimleri durur. Şans verilmiyor. Bir düşünün Leicester, Çağlar’ı 23 milyon dolara satın aldıktan sonra bir yıl forma giymedi. Hazır olmasını bekledi. çok sabırsızız Günü kurtarmaya çalışıyoruz dedi.

“Maaş yükü çok önemli bir konu”

Kulüplerin bu seviyeye gelebilmesinin tek yolunun uygun maliyetlerle satın aldıkları futbolcuları uygun sözleşmelerle satmak olduğunun altını çizen Ali Naibi, Anadolu kulüplerinin düşük maliyetli futbolcuları belirleyip geliştirip yüksek maliyetlerle satmaları halinde bu başarıyı yakalayacaklarını söyledi. önemli bir gelir elde edecektir. Ancak Anadolu kulüplerimizin sicili hiç de yeterli değil. Futbolcular UEFA ile sorun yaşayan kulüplere gelmek istemiyor. Bu kötü kaydın silinmesi zaman alacak. Bu nedenle futbolcuları motive etmenin tek yolu yüksek paralar vermektir. Maaş yükü Türk futbolu için önemli bir yük. Son yıllarda Türk kulüpleri bonservis alıp daha düşük maaş ödemeyi tercih ediyor. Genç oyunculara odaklanıyorlar. Türkiye’de ücretlerde tam bir adaletsizlik var. Bunun yerine Avrupa’da daha iyi şartlara sahip bir sözleşmeyi tercih edebilirler. Yeni kurala göre 2002’den sonra herkes yabancı arıyor ama 2001’den Türk oyuncu bakmıyor.”

“Genç oyuncu alamıyoruz çünkü sabrımız yok”

Aktuğ Sönmez, “Göztepe gibi Anadolu kulüplerinin derdi oyuncu alıp satmaktır” dedi. Göztepe olarak bunu başardık. Performans olarak başarılı olamadık ama yurt dışına oyuncu satabildik. 2002 yılında dünya üçüncüsü olan futbolcularımız Avrupa’nın 5 büyük ligine çıktı. Ama bunu 16 yıl sonra tekrarlayabildik. Genç oyuncu üretemiyoruz. Çünkü sabrımız yok. “Hızlı sonuç almak istiyoruz. Tüm paydaşlar olarak ortak hareket etmeliyiz. Ülkemizde eğitimci sorunu var. Öncelikle eğitilecekleri yetiştirecek kişileri yetiştirmeliyiz.” – İSTANBUL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu